Tutaj powinien być opis

Na termach w Uniejowie

#stowarzyszenieinnowatorówwsi

Chcielibyśmy podzielić się z Wami wrażeniami z naszego niezapomnianego wyjazdu do Uniejowa, który odbył się w ramach projektu „Promocja zbóż i przetworów zbożowych” realizowanego przez Stowarzyszenie Innowatorów Wsi.

Program wydarzenia obejmował warsztaty w Zagrodzie Młynarskiej podczas których uczniowie mieli okazję zobaczyć jak kiedyś wyglądała praca młynarza i poznać proces mielenia ziarna oraz warsztaty z piekarzem – pod okiem doświadczonego kucharza dzieci uczyły się, jak przygotować i upiec pyszny chleb.

Podczas prelekcji dietetyka dzieci zdobyły wiedzę o roli błonnika w naszym pożywieniu oraz o różnych typach mąki i ich właściwościach.

Uczestnicy mogli też skosztować pysznej i zdrowej owsianki oraz świeżo wypieczonego chleba, doceniając smak tradycyjnych produktów zbożowych. Również przygotowany dla nas posiłek składał się z produktów przygotowanych z różnych zbóż.

Na koniec relaksowaliśmy się przez dwie godziny w uniejowskich basenach, ciesząc się dobrodziejstwami wód termalnych. A to wszystko przy pięknej, słonecznej pogodzie.

W evencie brali udział uczniowie z klas V-VIII naszej szkoły, którzy bardzo zaangażowali się we wszystkie punkty programu. Młodzież wróciła pełna nowych doświadczeń i wiedzy na temat zbóż i ich przetworów, a także z uśmiechami na twarzach po relaksie w termach.

Dziękujemy za możliwość uczestniczenia w tym wspaniałym przedsięwzięciu. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wyjazdu w naszej galerii.